Sponsor voucher | login | muspas opladen | volg ons: 
 
Column voorzitter: over strafcorners en winnen

 

Wat is het toch lekker als je een goede strafcorner hebt. De strafcornerspecialist wordt er topscoorder mee en het team wordt kampioen. Voordat je een strafcorner kunt maken, moet je natuurlijk wel in de cirkel van de tegenstander zien te komen en dan ook nog zorgen dat de scheidsrechter de juiste beslissing neemt. Als dat allemaal goed gaat, heb je een mooi seizoen en slaapt de voorzitter heel goed. Zondag hebben we kunnen zien hoe de dames van Den Bosch dat heel professioneel aanpakken. Van de tien strafcorners gingen er acht rechtstreeks het doel in en één uit de rebound van de keeper. De andere goal was een veldgoal die als laatste door een speelster van Bloemendaal werd aangeraakt. Er was voor onze dames geen beginnen aan. Hier word je als speler van Bloemendaal niet blij van, maar het is maar een spelletje. Kom op dames, zondag weer een wedstrijd! Tegen Push. Daar gaat het echt om de punten.


India en strafcorners


Het effect van de strafcorner vinden sommigen te groot. Zo ook in India. In de Indiase Hockey League (HIL) die in januari 2016 zal worden gespeeld, is er iets bedacht om het belang van strafcorners iets te verkleinen. Het Indiase publiek gaat namelijk pas echt op de banken staan wanneer er aanvallend wordt gespeeld en er veel acties zijn. De strafcorner - behalve als ze door Floris Jan Bovelander worden gemaakt tegen Pakistan - kan ze niet echt bekoren. Een velddoelpunt gaat in de HIL dubbel tellen. Vergelijkbaar met het rugby waarvan we allemaal de afgelopen weken zo hebben genoten. Een try in het rugby is ook spectaculairder en aantrekkelijker om naar te kijken dan een free kick. Daar word je dan ook voor beloond met vijf punten en een free kick. Het is eigenlijk allemaal heel logisch.


Strafcorners in Nederlandse competitie


Vorig jaar heb ik de eerste helft van de herencompetitie meegeteld en kwam ik tot de conclusie dat 42% van de gescoorde doelpunten van OZ rechtstreeks uit een strafcorner kwam. Bij Bloemendaal was die score 26%. En toch hadden we een hele goede corner. Van de 31 goals die Tom Boon maakte, waren er zestien uit een corner, twee uit een strafbal en vijftien veldgoals. Reid-Ross maakte 34 goals waarvan 32 uit een strafcorner, Van der Weerden scoorde 31 keer waarvan 26 keer uit een corner en Peillat maakte er 27 en scoorde 25 keer uit een corner. Kampong had in Jonker zijn topscoorder met 25 doelpunten waarvan er twee uit een strafcorner kwamen. Allemaal statistieken, allemaal lijstjes, Billy Beane in de film Moneyball is er dol op. Ik ook. Meten is weten.


Winnen


Maar de enige statistiek die uiteindelijk telt, is dat je altijd meer doelpunten moet maken dan je tegenstander. Dan word je vanzelf kampioen. Dat heeft Laurence Docherty de mannen zondag duidelijk gemaakt en zo gebeurde het ook. Met 4-3 werd Den Bosch verslagen en de 3 punten gingen mee naar Bloemendaal. Spannend was het wel, omdat Den Bosch eerst voorkwam, daarna Bloemendaal twee keer scoorde, vervolgens Den Bosch gelijk maakte, Bloemendaal twee keer prachtig scoorde en Den Bosch in de laatste minuten met veel verbale steun van het Bosche publiek nog terugkwam op 3-4. Maar daar bleef het bij. De kans op meer doelpunten werden door Maurits Visser, die in de Brabantse goal staat, heel goed om zeep geholpen. Hij heeft er veel ballen uitgehouden van zijn oude teamgenoten.


Debuut 


De wedstrijd was voor Yannick van der Drift zijn debuut in de hoofdklasse. Samen met Jasper Brinkman komt hij uit de A1. Hij heeft nu ook zijn eerste minuten erop zitten. Vrijdagavond spelen we tegen Voordaan! Kom aanmoedigen! Zondag speelt D1 thuis de hele belangrijke wedstrijd tegen Push. Die willen we onder ons houden. Daarna spelen de mannen in Utrecht tegen Kampong. Ook altijd een topper. De winterstop begint na de wedstrijd op 15 november in Eindhoven bij Oranje Zwart. Zo snel gaat het allemaal.


Jeugdcompetitie


Komend weekeinde start de jeugd in de nieuwe competities. Dat is ook weer spannend om te zien hoe iedereen presteert tegen teams die op basis van sterkte bij elkaar in de competitie zijn gekomen. Er wordt weer volop getraind. Donderdagavond om 18.00 uur even niet, want dan houden we een hele korte ledenvergadering die zeer waarschijnlijk op 12 november een vervolg krijgt. Dan houden we een volledige vergadering en nemen we afscheid van drie bestuursleden en verwelkomen we drie nieuwe leden, die al een aantal maanden aan het warmlopen zijn.


Vrijdagmiddag drinken we met alle vrijwilligers graag een borrel, eten we iets en kijken we de wedstrijd van H1 tegen Voordaan. Ik zie u daar graag langs de lijn.


Hendrik Goeman Borgesius


 

 
 
Share

terug naar vorige scherm