Sponsor voucher | login | muspas opladen | volg ons: 
 
Column van de voorzitter: Huwelijkse voorwaarden en verbouwing

De algemene ledenvergadering was goed. Er waren geen controversiële onderwerpen, de financiële resultaten zijn goed en het bestuur heeft weer drie nieuwe enthousiaste, gezellige en kundige opvolgers van Pim, Peggy en Joris.

Historisch

Toch was het een historische ledenvergadering. De statuten en het huishoudelijk reglement zijn aangepast aan de huidige tijd en er zijn afspraken vastgelegd voor een goed bestuur in de toekomst. Dat goede bestuur betreft dan de samenwerking tussen de drie entiteiten waaruit de hockeyclub bestaat. Die entiteiten zijn zelfstandig maar hebben wel een bandje met elkaar.

Huwelijkse voorwaarden

De vereniging is de club waar de leden lid van zijn, die meedoet met de competitie, waar trainingen gegeven worden en waar de gezelligheid zit in de vorm van feesten, toernooien en de derde helft. Inkomsten komen uit contributie en baromzet.

Al het tophockey is ondergebracht in de stichting Top Musch. De stichting voert het tophockeybeleid van de vereniging uit en wordt gefinancierd met een vaste bijdrage van de club en met sponsoring.

De derde entiteit is de stichting waarin de club haar bezittingen heeft ondergebracht. Zie het als een soort van huwelijkse voorwaarden waarin je bepaalt waar wat naar toe gaat als zekerheid bij eventuele problemen.

Het afgelopen jaar is de praktijk van besturen en samenwerken vastgelegd in een aantal overeenkomsten tussen de verschillende entiteiten. Dat geeft duidelijkheid en stabiliteit. En wie wil dat nu niet? Rust, reinheid en regelmaat. We zijn er allemaal mee opgegroeid. Ik noem dat historisch omdat daarmee een roerige periode is afgesloten zodat we ons nu volledig op de toekomst kunnen richten. Op landskampioenschappen, op de mooiste velden en accommodatie van het land, op de meest gezellige feesten en partijen en op het beste hockey. Althans, zo denkt het bestuur erover.


Samen de richting bepalen

Begin volgend jaar gaan we een aantal avonden beleggen waarin we de leden uitnodigen om hun visie over de club te geven om daaruit een gemeenschappelijke strategie te ontwikkelen. Dat hebben we in 2011 ook gedaan. We noemden dat toen de ‘Kus de visie wakker’ bijeenkomsten. Dat waren goede bijeenkomsten met duidelijke uitkomsten waar we als bestuur nog steeds mee werken. Zo moet het ook. Het bestuur bestuurt, maar met elkaar bepalen we de richting.

 

Die richting heeft ook financiële kanten. En financieel gaat het prima. De normale, dagelijkse zaken lopen en kunnen uit de lopende inkomsten betaald worden. Als je echter iets extra wilt doen, wilt investeren om iets beter te maken, dan moet je sparen of funding zoeken.


Belastingvoordeel met de ObligatieMus

Voor die funding hebben we een prachtig middel: de ObligatieMus. U leent de club € 1.400,- voor zeven jaar, u krijgt 12% rente en u schenkt de aflossing elk jaar. De aflossing levert u een belastingaftrek op en als die 52% is krijgt u samen met de rente de ingelegde € 1.400,- weer helemaal terug. U heeft dan alleen geen rendement gemaakt op de inleg. Maar ik begrijp dat als je geld op de bank hebt staan je de bank moet betalen. Dat wil je toch ook niet.


Verbouwing

Die funding is voor een verbouwing beneden in het clubhuis. Daar moet de hockeyruimte komen waar alle hockey know-how samenkomt en gedeeld wordt. En dan niet alleen voor de topteams, maar voor alle teams. We hebben 74 elftallen, als er uit ieder elftal één iemand een obligatiemus neemt dan zijn we er! In de winterstop gaan we dan verbouwen en hebben we er vanaf 1 maart 2016 heel veel plezier van. Ik reken op u!

 

Hendrik Goeman Borgesius

 

 
 
Share

terug naar vorige scherm