Sponsor voucher | login | muspas opladen | volg ons: 
 
Dames Dinsdag, Dames Door de Week
Op dinsdag 26 april hebben we afscheid genomen van een stukje historie van HC Bloemendaal. De dames van de Dinsdag competitie hebben helaas hun allerlaatste wedstrijd gespeeld.

Hidde had het veld tevoren speciaal voor hen nog extra schoongeveegd. Jammer genoeg moesten ze aantreden tegen de koplopers, dus was het ze niet gegund de laatste wedstrijd met winst af te sluiten. Kampioenskandidaat Loenen was een tandje te sterk. Maar de dames hebben zich kranig geweerd en zelf ook nog een prachtig doelpunt gescoord. Meteen na de wedstrijd werd er in de dug-out namens het bestuur een welverdiend oranje bloemetje aan de speelsters van deze wedstrijd overhandigd. De dames van Loenen hadden voor iedereen een hele leuke Mussen-sleutelhanger gemaakt, als herinnering aan deze laatste wedstrijd, wat erg attent was en uiteraard zeer gewaardeerd werd.

Woord van afscheid

Bij een afscheid hoort een afscheidswoordje. Dat woordje mocht ondergetekende vandaag na de wedstrijd, tijdens de traditionele lunch later in het clubhuis, tot hen richten. Daarvoor ben ik even op zoek gegaan naar wat informatie over de Dinsdag Competitie. Hieronder een kort verslag:

"Bij een afscheid als dit, hoort een een klein stukje geschiedenis: In 1911 werd de Nederlandse Dames Hockeybond opgericht. In 1941 werd deze bond onderdeel van de huidige KNHB, die destijds bepaalde dat het spelpeil omhoog moest, dwz de trainingstijd en -intensiviteit moest toenemen. Voor de 30+ was deze inspanning te hoog en men was van mening dat ‘het gezinsleven hier teveel schade van zou ondervinden’.

De dames doordeweeks competitie werd als volgt opgezet: In 1955 organiseerden vier clubs uit het westen hun eerste onderlinge competitie. (Ik kon het niet terugvinden, maar de kans dat Bloemendaal een van deze vier clubs was, is groot.) De belangrijkste bepalingen voor deelname: KNHB lidmaatschap, speelsters vanaf 30 jaar die niet in ander competitieverband deelnemen, spelen op een werkdag, mét lunch/borrel na, bij slecht weer niet spelen. (Dit laatste zorgde voor de nodige hilariteit, want de dames hadden de laatste wedstrijd op KG1, harde windstoten, regen EN hagel moeten trotseren.) Een belangrijk gedachtegoed wat de oprichtsters deelden (en terug te vinden is in de oprichtingsstatuten) was ‘het behoud van de liefde voor het spel, het gemeenschappelijk ten strijde trekken en het samen zijn; een vaste break in de daagse sleur en dan vooral in de buitenlucht, maar dan ook op een gemoedelijker basis én op een werkdag’!

Het aantal damesveteranen teams werd na 1955 snel groter. In alle delen van het land vond het westelijk initiatief navolging en ontstonden min of meer ‘wilde, niet officiële’ competities zowel in het zuiden, als later ook in het noorden en oosten van het land. De KNHB had hier echter geen enkele zicht op maar droeg wel verantwoording via het clublidmaatschap.

De laatste tien jaar is het aantal elftallen dat meespeelt in de doordeweeks competitie helaas afgenomen. Maatschappelijke veranderingen en sociale factoren spelen hierin mee. De dertigers van nu werken (parttime) en onderhouden tevens hun gezin, een combinatie die alle tijd vergt. Veel teams hebben dan ook problemen met het vinden van jongere aanwas. Veel potentiële speelsters melden zich echter wel aan bij het trim-hockey!

Wij vinden het als club begrijpelijk, maar ook ontzettend spijtig dat we jullie op dinsdag moeten gaan missen. We hopen dat we jullie, in welke hoedanigheid dan ook, Trim-hockey, Dames 45+ competitie, spelend of niet-spelend lid, en/of als toeschouwer, toch nog vaak op de club mogen verwelkomen!"

Tot slot kregen de dames, jong en jong-van geest allen nog een HC Bloemendaal Tattoo, zodat de Mus dat speciale plekje houdt. Daarna werden door hen zelf de vaste scheidsrechters bedankt met een lekkere fles wijn. Zoals altijd stond er weer een heerlijke zelfgemaakte lunch klaar, waar iedereen aan de lange tafels van kon genieten en men nog gezellig na kon kletsen over met name deze laatste keer… 

Dames, hartelijk dank voor al jullie inzet, we zullen jullie missen! 
Namens het bestuur,
Doriene Lugtenberg

Kijk op https://www.facebook.com/hcbloemendaal/ bij de berichten van 26 april voor de foto's.
 
 
Share

terug naar vorige scherm
HCBloemendaal TV
Inschrijven nieuwsbrief
 
Agenda