Sponsor voucher | login | muspas opladen | volg ons: 
 
Column Voorzitter: Een beetje van mijzelf en heel veel van Kees
Het seizoen is nog niet voorbij, maar de voorzitter werd getroffen door een mooie bijdrage van columnist Kees de Jong in het Financieele dagblad. 

Dat H1 en de dinsdagochtend dames uitgespeeld zijn, wil nog niet zeggen dat het seizoen voorbij is. D1 gaat nog hele belangrijke play off wedstrijden spelen, HVA moet zijn goede reeks nog even voortzetten om uit de degradatiezorgen te blijven, HVC moet de derde positie (ruim achter de Kikkers) vasthouden, HVD kan met een paar punten gemakkelijk van die voorlaatste plek afkomen, HVH moet Heerhugowaard achter zich houden en de eerste plek veilig stellen en zo kan ik nog wel even doorgaan bij de mannen. 

Bij de dames ben ik iets minder goed geïnformeerd. Bij de jeugd gaat het heel goed en MA1, MB1 en JB1 spelen de komende weken om de topprijzen. Kortom, er is voldoende op het veld te doen om het spannend te houden. Het seizoen is zeker nog niet afgelopen.


Selectietrainingen voor volgend seizoen 

Toch zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen al weer in volle gang. Binnenkort zijn er selectietrainingen en worden de voorlopige indelingen voor het komend seizoen gemaakt. 

Altijd een hele puzzel om de juiste teamindelingen te maken. Hierbij spelen hockey technische zaken een rol, maar ook sociale. Je wilt goed en met plezier in een leuk team trainen en spelen. Om dat allemaal voor iedereen juist te doen is een bijna onmogelijke opgave, maar we gaan het wel weer proberen. Of je een leuk team hebt hangt ook voor een groot deel af van de begeleiding, de coach (of coaches) en de manager spelen een belangrijke rol gedurende het hele seizoen. Zij leiden het team, organiseren hockey en niet hockey activiteiten voor het team en de ouders, zorgen er voor dat iedereen aan bod komt en zijn verantwoordelijk dat het team een team wordt. Met name dat laatste is de grootste uitdaging. Maar welke ouder is daar niet altijd mee bezig. Thuis doen we niet anders en coachen we een heel klein team. 


Kees de Jong: Goed voor team en ouders

Als Bloemendaal zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we veel ouders hebben die zelf een hockey achtergrond hebben. Dat is één van de criteria waarop we de nieuwe leden aannemen. Met al die hockeyachtergrond is het voor Bloemendaal dan ook relatief gemakkelijk om coaches en managers aan te stellen. Dat goed begeleiden leuk is voor jezelf, maar ook voor het team en de ouders haal ik uit de column van Kees de Jong in het FD van 29 november 2011. Hieronder zijn volledige column:

 

U kent ze wel. Ouders die hun kind naar een sport sturen en op het moment dat gevraagd wordt wie wil coachen of fluiten, kijken ze lamzalig de andere kant op. Schaam u niet, ik ben ook zo’n ouder. Graag zou ik wel wat willen doen, maar ik heb evenals die anderen net voldoende smoesjes om het voor mijzelf te kunnen verantwoorden. Veel bewondering heb ik voor de ouders die wel een stapje vooruit doen. Daarom heb ik ook nooit kritiek of commentaar op de vaders die het hockeyteam van onze oudste zoon coachen. Dat gaat prima. Af en toe winnen, af en toe verliezen en soms gelijkspel. Het is een aardig team en iedereen heeft er wel lol in.

 

Nieuw jongetje, nieuwe coach

Dit seizoen veranderde er echter iets. Er kwam een nieuw jongetje in het team. En dus ook een nieuwe vader. Laten we hem voor het gemak Cees noemen. Cees zou dit seizoen wel wat gaan ‘meecoachen’. Hij had al wat ervaring, dus dat was meegenomen. De twee andere coachende vaders verwelkomden Cees met open armen. Maar voor ons bijstanders was het bij de eerste wedstrijd al duidelijk. Er werd niets ‘meegecoacht’, er was ‘a new sheriff in town’, ofwel Cees was de nieuwe oppercoach. En wat voor een.

Want waar voorheen voor de wedstrijd een beetje vrijblijvend werd gelummeld, wordt er nu gestrekt, gerend en systematisch ingespeeld. Vorige week had de coach een verrassing. De sterspelertjes van het team stonden beteuterd aan de kant. Mochten niet in het veld tot ze de orders van de coach opvolgden. Wauw! Wat een actie. Het ene spelertje ‘brak’ halverwege de eerste helft, de ander gaf zijn allures pas halverwege de tweede op.

Aan de zijlijn volgen wij met bewondering de acties van Cees. Fascinerend om hem te zien werken. Hij neemt voor de wedstrijd en tijdens de rust alle spelertjes even stuk voor stuk apart. Dan krijgen ze allen wat persoonlijke aanwijzingen. En vervolgens geeft hij alleen maar positief commentaar. Het team loopt gesmeerd, de resultaten zijn goed, er wordt beter rondgespeeld en onze zoon geeft aan hockey veel leuker te zijn gaan vinden. 


Inhuren op kantoor

Met eenvoudige principes als discipline, persoonlijke aandacht en continue positieve feedback ontwikkelt coach Cees een gezelligheids ranjateam tot een doelgerichte, geoliede elite-eenheid.

Een andere hockeyvader vertelde mij grappend dat hij coach Cees wel zou willen inhuren om bij hem op kantoor de boel strak te zetten. Net op dat moment kwam hij langs en bedankte ons voor ons keurige gedrag langs de lijn. Tja, ook wij ouders werden gemakshalve nog even positief meegecoacht.

De verandering die Cees tot stand brengt, is fascinerend. Iedere week genieten we van een soort masterclass turn around management. Een genot.

 

Elke keer dat ik dit lees, word ik enthousiast en hoop ik dat elk team zoveel plezier heeft. Dat gun ik ze ook. Daarvoor is wel de inzet van enthousiaste ouders nodig. Wie doet er mee?

 

Hendrik Goeman Borgesius

 

 
 
Share

terug naar vorige scherm
HCBloemendaal TV
Inschrijven nieuwsbrief
 
Agenda