Sponsor voucher | login | muspas opladen | volg ons: 
 
Twee keer een vol clubhuis!

Dinsdag 27 september vond de eerste cursusavond van dit jaar plaats voor de scheidsrechterkaart. Meer dan zestig spelers en ouders van jeugdleden werden voorbereid op het scheidsrechterexamen op dinsdag 4 oktober. Bondscheidsrechter Wim Bakker lichtte aan de hand van spelsituaties en leuke praktijkvoorbeelden de spelregels toe en gaf de toekomstige scheidsrechters handige tips. We wensen iedereen veel succes met het examen!


Spelregelcafé

Dit was al de tweede activiteit voor scheidsrechters binnen korte tijd. Op donderdag 15 september werd in het clubhuis het Spelregelcafé georganiseerd door de KNHB. De 31-jarige bondsscheidsrechter Thijs Retra gaf de ruim 50 aanwezigen een ‘fluit-update’.

Even wat opvallende zaken voor degenen die er niet bij konden zijn, maar wel bij willen blijven:


-   Er zijn dit seizoen geen belangrijke regelwijzigingen, wel verschuiven hier en daar wat accenten. Probeer als scheids zo veel mogelijk gebruik te maken van de voordeelregel;

-   Het blijft belangrijk om als scheids met de spelers en coaches te blijven praten en contact te hebben (bijvoorbeeld oogcontact), heb begrip voor elkaar en bekijk het spel ook eens vanuit het perspectief van de ander;

-   Keuzes die je maakt als scheidsrechter zijn vaak niet zwart-wit, er is een groot grijs gebied met verschillende interpretaties. Daar moet je als scheidsrechter, speler en coach mee omgaan. Er werd een voorbeeld gegeven van een duwtje binnen het 23-meter gebied, welke afwegingen maak je op zo’n moment als scheidsrechter. Het is wel belangrijk om als scheidsrechter duidelijk je grenzen aan te geven;

-   Er is uitgebreid gesproken over de 5-meter regel, die blijft lastig maar de uitleg van Thijs was heel verhelderend;

-   Kijk even op de site van de KNHB voor het nieuwe gebaar voor de lange corner;

-   Maak in het veld niet teveel gebaren, praten met spelers is veel effectiever, zeker in het geval van jeugdspelers;

-   Bij wedstrijden mag de jeugd nooit hengelen, alleen op de doellijn (maar daar mag je ook weer niet de bal wegrammen, dat is dan weer geel….). Senioren mogen wel hengelen, hier wordt uitsluitend beoordeeld op gevaarlijk spel.

-   Nieuwe trend is de hoge backhand flats. Die is vaak ongecontroleerd en dan dus gevaarlijk, dus altijd affluiten, ook al is deze maar iets te hoog! Op goal is dit nog wel toegestaan. Streng op fluiten dus!

 

Dit alles werd geïllustreerd met mooi beeldmateriaal van onder andere de Olympische Spelen. Een leuke, interessante en leerzame avond!

 
 
Share

terug naar vorige scherm
HCBloemendaal TV
Inschrijven nieuwsbrief
 
Agenda