Sponsor voucher | login | muspas opladen | volg ons: 
 
Column voorzitter: 'Het DNA van onze club'

In Museum Haarlem is een tentoonstelling over ‘Haarlem Sportstad’. De tentoonstelling werd vorige week geopend door Mart Smeets, in het bijzijn van Haarlemse sporters zoals Tom Okker, de familie van der Geest, Ruud Geels, Yvonne van Gennip en Floris Jan Bovelander. Jazeker, Flop is ook een geboren Haarlemmer. Al weer 50 jaar geleden. Het was een leuke bijeenkomst met allemaal mensen die betrokken zijn bij de sport. Voor Haarlem is Pim Mulier natuurlijk de grote man. Hij is in 1865 in Friesland geboren, maar kwam op jonge leeftijd naar Haarlem waar hij in 1879, hij was toen 14, de Koninklijke HFC mede heeft opgericht. Tijdens zijn studie in Engeland kwam hij in aanraking met bandy en hockey. Dat heeft hij, zo gaat het verhaal, in Nederland geïntroduceerd. 


Teun, Flop en Yvonne

Nu bent u weer helemaal bij en hoeft u eigenlijk niet meer naar het Museum. Maar doe dat toch maar, want er zijn aardige dingen te zien, zoals de medailles van Flop, het Olympisch tenue van Teun, de schaatsen van Yvonne en nog meer van die aardige attributen. Mart Smeets vroeg zich tijdens de opening af waar toch al die Haarlemse successen gebleven zijn. In Haarlem wordt niet of nauwelijks meer op topniveau gesport. Laat staan dat de sporthallen en stadions vol zitten met enthousiaste supporters. Ik had de neiging om mijn vinger op te steken en Mart te melden dat er wel degelijk topsport bedreven wordt, dat Bloemendaal al jaren in de top van de hoofdklasse meedraait en dat er bij elke thuiswedstrijd daar onder aan het Kopje honderden hockeyliefhebbers rond het veld staan. Ik heb het niet gedaan. Bloemendaal is geen gemeente Haarlem en ik wilde niemand op het idee brengen om dat vanwege mooie sportprestaties te veranderen.


Successen

Mart ging nog even door en riep de wethouder van sport ter verantwoording. Die was er niet. Ook een signaal. Maar nu kun je de wethouder van sport ook niet verantwoordelijk houden voor de successen die er in Haarlem niet zijn. Dan zou wethouder Heijink in Bloemendaal verantwoordelijk zijn voor de successen die er in Bloemendaal wel zijn. Dat gaat mij toch wel iets te ver. De wethouder is heel aardig, houdt van sport en wil nog steeds een keer komen kijken, maar verantwoordelijk voor de jarenlange successen van het eerste team van Bloemendaal zijn de besturen van TopMusch, de commissarissen Tophockey, de coaches en de spelers natuurlijk.

 

Het DNA van de club

Niet alleen bestuurders zijn de drijvende krachten, we moeten het als club ook leuk vinden om daar tijd en energie in te steken. Het moet in de cultuur van de club zitten. Zo zijn we, zo doen we dat en zo willen we dat nog jaren blijven doen. De club heeft het in zijn DNA, in zijn bloed om op het hoogste niveau te spelen. Dat is algemeen bekend en dat weet je als je lid van Bloemendaal wordt. Soms is het zelfs een reden om lid van de club te worden of om er te komen spelen. Je moet zeker geen lid worden als je je daarbij ongemakkelijk voelt. Dan zijn er andere clubs met andere ambities genoeg.


Pietentraining

De Sint en zijn trouwe knechten zijn weer op de club langs geweest. Op een prachtige zetel heeft hij de kinderen toegesproken en werd hij toegezongen. De Pietentraining was weer als vanouds leuk georganiseerd door het jeugdbestuur. Het was voor iedereen genieten!

Met het bezoek van de Sint sluiten we het eerste deel van het seizoen af en gaat het zaal-hockey en de midwintercompetitie beginnen. Voor H1 is het ook winterstop. Met de overwinning op Den Bosch sluiten ze de eerste helft fantastisch af. Niet iedereen heeft vrij. Daniel Aarts en Thierry Brinkman vliegen naar India om met Jong Oranje de Wereldkampioenschappen te spelen. De familie Visser is ook naar India om daar Maurits te volgen die niet alleen bij Den Bosch goed keept, maar ook in Jong Oranje. We gaan het volgen op de TV of via internet.

Geniet van de winterstop, de midwintercompetitie, het zaalhockey of van even helemaal niets.


Hendrik Goeman Borgesius


De tentoonstelling 'Haarlem Sportstad' is nog t/m 28 mei 2017 te zien in het Museum Haarlem aan het Groot Heiligland

 
 
Share

terug naar vorige scherm
HCBloemendaal TV
Inschrijven nieuwsbrief
 
Agenda