Sponsor voucher | login | muspas opladen | volg ons: 
 
Even voorstellen: trainer Patient
Sinds september loopt Patient Charumbira op de club rond als nieuwe trainer bij de jeugd. Hoogste tijd om kennis te maken.
Hij komt oorspronkelijk uit Zimbabwe. Wij vroegen ons af of Patient een typische Zimbabwaanse naam is. In deze tijden van corona hebben wij bij het woord Patient hele andere gedachten. Het verhaal blijkt eenvoudig. Toen de moeder van Patient zwanger was van hem, had zij nogal last van stemmingswisselingen. Zijn vader moest erg geduldig zijn: geduldig in het Engels is Patient en zo was de naam verzonnen.

Is Patient zelf ook geduldig? Dat is hij zeker, maar dat vindt hij niet de belangrijkste eigenschap van een hockeytrainer. Als trainer van de breedtejeugd teams vindt hij enthousiasme essentieel. De kinderen moeten na de training niet alleen een voldaan gevoel hebben, maar er moet ook zijn gelachen.

Is het niet moeilijk om de aandacht vast te houden van een elftal enthousiaste kinderen? Tijdens de training moet je zorgen dat iedereen bezig blijft, zodat er geen gelegenheid is om leunend op je stick te gaan kletsen. Met kleine groepjes en veel verschillende oefeningen, blijft iedereen lekker actief.

Patient heeft een opleiding tot trainer/coach gevolgd naast zijn professionele carrière als cricketer. De vele overeenkomsten tussen cricket en hockey vielen hem al op toen hij voor het eerst hockeytraining gaf op een school in Zuid-Afrika. De grip is hetzelfde, de slag heeft veel overeenkomsten alleen het tempo ligt een stuk hoger.

Wat vindt Patient leuk aan het trainen van onze jeugd?
Het leukst is het om te zien dat kinderen beter worden. Als je ziet dat iemand eerst één op de tien ballen stopt en aan het einde van de training vijf, geeft dat veel voldoening. Het lijkt hem leuk te zien hoeveel de kinderen aan het einde van het seizoen zijn gegroeid. Maar belangrijker nog dan het leren van techniek, is het werken aan de teamspirit. Met oefeningen laten zien dat je alleen als je met elkaar samenwerkt tot het beste resultaat komt; winnen doe je door er voor elkaar te zijn.

Patient woont alweer een tijdje in Nederland en dat bevalt hem goed hoewel hij vrienden en familie wel mist. Nadelen? Die kan hij niet echt noemen, behalve misschien dat het altijd zomaar opeens kan gaan regenen: "Als je wakker wordt met de zon op je gezicht, kan het zomaar zijn dat je een uur later in de regen op je fiets stapt. Maar wat is het toch heerlijk dat hier alles zo goed is geregeld. Als er op het bord staat dat de trein om 10.10 uur vertrekt, gebeurt dat ook. En de dag erna ook en daarna ook, dat is toch ongelooflijk!”

Foto's: Ewout Pahud de Mortanges ©


 
 
Share

terug naar vorige scherm
HCBloemendaal TV
Inschrijven nieuwsbrief
 
Agenda