Sponsor voucher | login | muspas opladen | volg ons: 
 
Tim Swaen heeft zijn plafond nog niet bereikt

Tim Swaen: afgelopen seizoen werd hij topscoorder van de hoofdklasse heren 2019-2020. Tijd voor een interview.

Al 3 seizoenen speelt hij nu bij Heren 1. In 2017 stapte Tim over van Tilburg naar HC Bloemendaal. Daarvoor hockeyde hij bij achtereenvolgens Deurne, Helmond en Eindhoven."Ik heb als hockeyer bij veel clubs mogen hockeyen. Elke keer heb ik voor mijn gevoel de stap gezet naar een nieuwe club en omgeving om me verder te kunnen ontwikkelen tot een (nog) betere hockeyer. Naast de ontwikkeling op technisch niveau heeft dit me natuurlijk persoonlijk ook veel gebracht. Je leert ontzettend veel door jezelf keer op keer te moeten bewijzen en het feit dat je moet wennen aan een nieuwe omgeving. Het is niet altijd leuk, omdat zoiets je veel energie kan kosten. Maar het heeft mij door de jaren heen ontzettend veel opgeleverd”.


Je verhuisde van Brabant naar Amsterdam.Kun jij je die eerste tijd na je overstap nog herinneren? 


"Zeker! Ik weet nog dat ik best onder de indruk was van de jongens die ik in de kleedkamer trof. Om met hen te mogen samen spelen was iets waar ik erg naar uitkeek. De sfeer op de club was vanaf dag één super. Ik ben erg warm welkom geheten. Dit is ook iets wat hockeyclub Bloemendaal zo mooi maakt: de betrokkenheid van eenieder. Niet alleen bij Heren 1, maar bij alle teams. Dat maakte het voor mij gemakkelijker om te wennen aan weer een nieuwe club.” 


Wat voor team trof je aan? 


"Een erg hongerig team. Een team dat de weg naar boven zeker weer had gevonden en na een sterk seizoen het jaar daarvoor eigenlijk als titelfavoriet het seizoen in ging”.


We zijn heel benieuwd… Ben je inmiddels een "echte" Bloemendaler geworden of althans, voelt dat zo?


 "Ik voel zeker dat ik de club inmiddels goed ken en ik ben erg trots om onderdeel uit te mogen maken van zo’n geweldige club. Na 3 jaar op deze club te hebben rondgelopen voel ik me dus zeker een Bloemendaler. Maar mede doordat ik het grootste deel van mijn tijd in Eindhoven woon ben en blijf ik natuurlijk wel een Brabander…”.


Door bij verschillende clubs te hebben gespeeld, heb je vanzelfsprekend ook verschillende coaches gehad. 


"Dat klopt. Elke coach heeft iets unieks waarvan je probeert te leren. De ene coach ligt je uiteraard beter dan de andere, maar je moet bereid zijn om van elke coach zoveel mogelijk te willen leren. Met al mijn coaches heb ik gelukkig een goede verstandhouding gehad”. 


En hoe is dat bij Bloemendaal? 


"Bij Bloemendaal is Michel tot nu toe mijn enige coach geweest, en vanaf het eerste moment kon ik goed met Michel overweg”. En, voegt hij lachend toe: "Uiteraard komen wij allebei uit Brabant, iets wat hierbij best geholpen kan hebben”.


Wat is de afgelopen jaren bij Bloemendaal voor jou het absolute hoogtepunt geweest? 


"Ik heb in mijn drie jaar bij Bloemendaal tot nu toe aardig veel hoogtepunten gehad! Spelen bij HCB is op zich al een hoogtepunt. In mijn eerste jaar wonnen we na teleurstellend verlopen play-offs alsnog de EHL op Bloemendaal. Wat een geweldige sfeer was er toen, dat ga ik echt nooit meer vergeten. Hopelijk mogen we ooit opnieuw de EHL organiseren op Bloemendaal. In mijn tweede jaar wonnen we het landskampioenschap, iets waar de spelersgroep en de club lang naar uit hadden gekeken. De ontlading bij het team, de fans en mensen op de club was zo gigantisch… dat merkte je aan alles. Ja, dát was tot nu toe een absoluut hoogtepunt. De connectie binnen het team was mede door onze trip naar Frankrijk zo sterk. Die relaties onderling zijn relaties die nog lang zullen blijven bestaan”.


Wat is jouw rol in de groep, binnen het team? 


"Binnen de groep ben ik als persoon niet iemand die snel het voortouw neemt. Ik houd graag het overzicht zoals ik dat ook eigenlijk binnen het veld doe. Ik ben nuchter ingesteld en dit komt denk ik ook goed naar voren”. 


En als speler? 


"Mijn kwaliteiten als speler laten zich voornamelijk zien door mijn passende kwaliteiten en hiermee anderen in stelling kunnen brengen, ik ben niet de persoon van de acties met de bal bijvoorbeeld. Daarnaast komen mijn fysieke kwaliteiten goed aan bod bij mijn positie als verdediger. Als verdediger ben ik degene die graag het overzicht bewaard en de verdediging en iedereen daaromheen op zijn plek kan zetten. Uiteraard is mijn rol bij de stafcorner ook groot onderdeel van mijn individuele kwaliteiten”. 


Je bent ook niet voor niets bovenaan het topscoorders klassement in de hoofdklasse gekomen! Toch ook nog even over je studie en je baan. Je hebt sociologie en psychologie gestudeerd. Hoe heb je je studie destijds weten te combineren met het hockeyen?


"Mijn Master Sociologie heb ik behaald tijdens mijn jaren in de Hoofdklasse bij HC Tilburg. De combinatie met tophockey is nooit gemakkelijk. Toen ik de studie begon, nam ik mij voor om mezelf niet met anderen (niet zijnde topsporters) te vergelijken. Door mijn eigen route uit te stippelen, kan ik mij het beste op twee zaken focussen”. 


En bleef er dan nog tijd over voor hobby’s, je privéleven? 


"Uiteraard betekent topsport in combinatie met studie vaak ook dat er weinig tijd overblijft voor andere dingen. Feestjes heb ik vaak af moeten zeggen. Dit is echter iets wat erbij hoort en ik er ook voor over heb. Gelukkig bleef er wel genoeg tijd over voor mijn vriendin en vrienden. Maar het maken van een goede planning is hierbij natuurlijk wel cruciaal. Tijdens de vakanties probeer ik altijd mooie reizen te maken”.


Sinds dit voorjaar werk je als sports consultant bij KingsTalent. Vertel daar eens wat meer over..


"KingsTalent begeleidt sport-talenten die willen sporten en studeren in Amerika. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de hockey-tak van het bedrijf. Dat betekent dat ik hockeysters uit Nederland en België begeleid die in Amerika willen hockeyen én willen studeren aan een universiteit. Mijn eigen ervaringen als topsporter dragen erg veel bij aan het bedrijf. En het is ontzettend leuk om te doen, mede omdat ik zelf in 2011 in Amerika heb gestudeerd. Ik weet daarom wat het is om in Amerika te studeren en uiteraard om aan topsport te doen. Amerika is voor mij een land waar ik graag kom”. 


Je kunt als topsporter dus een belangrijke bijdrage leveren! Wat hoop je binnen dit bedrijf te bereiken? 


"In de eerste plaats ben ik heel leergierig. Daarnaast wil ik graag vernieuwend te werk gaan, waar dat mogelijk is. Andere markten ontwikkelen lijkt mij bijvoorbeeld erg leuk”.


Dit jaar is door Corona helaas abrupt een streep gezet door het seizoen… 


"Bij het hele team was het gevoel juist erg sterk dat we ook dit jaar weer ver hadden kunnen komen, in zowel de strijd om het landkampioenschap als in de EHL. Ook zijn er nu natuurlijk een aantal spelers gestopt en vertrekt Michel. Een traject wat nu niet goed is afgesloten. Voor mij persoonlijk is de Corona periode redelijk goed verlopen. Ik had het geluk dat ik vlak voor Corona een nieuwe baan vond, waardoor ik me daar op kon focussen. Hockeyend kreeg ik natuurlijk wel een klap te verduren, omdat het mij persoonlijk en ook met het team erg goed ging dit seizoen. Het was dus ook even slikken toen we bericht kregen dat we het seizoen niet meer gingen afmaken”. 


Hebben jullie als team contact gehouden? 


"Jazeker, waar mogelijk. Zo hadden we vaak contact via Zoom, om elkaar toch te kunnen spreken. Ook hebben we een teamavond georganiseerd om elkaar ook te zien”.


Wat heb je de komende tijd bij Bloemendaal voor ons in petto? 


"Hopelijk kunnen wij met het team de komende jaren nog veel prijzen pakken, zoals we dat ook de afgelopen jaren hebben laten zien. Persoonlijk wil ik doorgroeien op alle vlakken, zowel als speler in het veld, als via mijn rol bij de strafcorner. Ik zoek graag mijn plafond op, en dat heb ik nog niet bereikt. Ik voel aan alles dat ik nog beter kan, ik ben zelf ook erg benieuwd waar mijn eigen top ligt”.


Op naar een mooi seizoen in 2020-2021!


Foto: Koen Suyk

 
 
Share

terug naar vorige scherm
HCBloemendaal TV
Inschrijven nieuwsbrief
 
Agenda