Zaalhockey

Ga jij zaalhockeyen deze winter?

Zaalhockey is leuk, het tempo en de handelingssnelheid zijn hoog, het is technisch, uitdagend en spelers/speelsters komen vaker aan de bal dan op het veld. Elk jaar opnieuw blijkt na de winterstop dat spelers/speelsters beter zijn gaan hockeyen als zij hebben gezaalhockeyd. De ervaring leert bovendien dat vanwege de kleinere afstand tot de goals en de nauwere betrokkenheid bij het spel, zaalhockey ook voor keepers leuk en leerzaam is. 


Deelname zaalhockey-competitie 

Zaalcompetitie is verplicht voor alle teams O10, O12, O14 , alle selectieteams en tweede teams in de categorie O16. De overige teams O16 en O18 krijgen de keuze al dan niet met een team mee te doen. 


Trainingen

De zaalcapaciteit in onze regio is schaars. Met steeds actievere verenigingen en meer deelnemende teams uit buurgemeenten wordt het vinden van zaaluren een steeds grotere uitdaging. De zaalcommissie probeert zaaluren te regelen in de sporthallen rondom Bloemendaal. De zaaltrainingen kunnen helaas niet altijd op vaste tijden/dagen/locaties plaatsvinden. Het trainingsschema wordt zodra het bekend is gecommuniceerd. Zaalhockeytrainingen zijn verplicht en afmelden kan alleen bij de trainer. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat iedereen zich als nette hockeyers gedraagt en dat ook bij de trainingen zorgvuldig met de zalen en materialen wordt omgegaan. 


Samenstelling van de teams

Zaalhockey wordt gespeeld met 5 spelers en een keeper. Er mogen maximaal 6 wisselspelers op de bank zitten. Dit jaar hebben we bij de O16, O14 en O12-categorie samengestelde teams. Van de 1e en 2e teams van deze categorieën worden drie teams gevormd (1, 12 en 2-team). Deze teams zullen hier nog apart over worden geïnformeerd. Voor alle andere teams verandert de samenstelling niet. Zij zaalhockeyen met hetzelfde team als waarmee zij op het veld hockeyen. 


Zaalhockey-contributie

De hoogte van de zaalhockeycontributie wordt gebaseerd op het inschrijfgeld voor deelname aan de KNHB-zaalhockeycompetitie en het aantal zaaltrainingen en/of het aantal uur. Inning van de zaalcontributie zal medio december plaatsvinden. 


Organisatie van zaalhockey door het team

Zaalhockey-wedstrijden vinden plaats op verschillende locaties in het district. Er worden twee wedstrijden per ingedeelde competitiedag gespeeld. De basis voor een zaalhockeyteam is een veldhockeyteam. In beginsel begeleidt de veldcoach/manager van de breedteteams ook het team in de zaal. Wanneer een veldcoach/manager dat niet kan of wil, is het de bedoeling dat deze zelf binnen de oudergroep één of meerdere begeleiders regelt. De begeleiding van een zaalteam regelt en communiceert zelf alle taken: rijdiensten voor ouders, regelen van scheidsrechters en het regelen van invallers. In de zaal worden de wedstrijden gefloten door twee scheidsrechters, één per team. Deze scheidsrechters worden ingedeeld door de teambegeleiding zelf en hebben een kaart in bezit. Bij de junioren wordt naar verwachting de Topklasse jongens/meisjes A-, B- en C-jeugd gefloten door bondsscheidsrechters (onder voorbehoud). 


Ook moet de begeleiding maximaal twee keer per zaalcompetitie ouders regelen die de zaaldienst op zich nemen. Tijdens de zaaldienst is het team verantwoordelijk voor het goede verloop van de wedstrijden, maar ook voor het gebruik van de materialen, kleedkamers en de hal. Wanneer een team zaaldienst heeft, is terug te vinden in de standenmotor op de KNHB website. 


Benodigde materialen

In de zaal speel je met een zaalstick en op stevige zaalschoenen, die niet buiten zijn gebruikt en geen zwarte zolen hebben. Als bescherming heb je naast je bitje en scheenbeschermers een zaalhockeyhandschoen aan je linkerhand. Dit is een ander soort handschoen dan die op het veld wordt gebruikt en is naast bitje en scheenbeschermers verplicht. Wedstrijden worden gespeeld in HC Bloemendaal tenue en keepers moeten riempjes hebben in hun klompen zónder metalen gespen en zaalhoezen voor om de legguards. Deze worden meestal vanaf de D gebruikt. De materialen voor de keepers (zaal-riempjes en -hoezen) zullen in overleg met de materialencommissie in bruikleen gegeven worden en bij niet-teruggave van het geleende volgt incasso. Zaalhockeyballen voor het inspelen en een wedstrijdbal moeten door de teams zelf meegenomen / aangeschaft worden. 


Voor meer informatie over hockey in de zaal: check het kenniscentrum zaalhockey op de KNHB site.

email de zaalcommissie
Share by: